úterý 14. března 2017

Na bledule do Pekla

Když chceme naše děti dostat na výlet, není to jen tak. Výlet jen kvůli tomu, že se jdeme někam projít a něco u toho vidíme, v nich nadšení nevyvolá. Mají radši výlety s přesahem. Výlety, kde se můžou ztratit a zase najít v labyrintech (Loučeň), kde hledají poklad u dračího krále (Staré Hrady), kde můžou nakrmit zvířátka a chodit mezi nimi, kde můžou řádit na atrakcích, prostě žádné nudné chození a koukání.
Takže když jsme jim o víkendu řekli, že se pojedeme podívat na bledule, koukaly na nás jak z jara. Co asi bude zajímavého na kytkách? Aničce stačilo slíbit, že vezmeme s sebou Gábu, Honzík potřeboval silnější motivaci (on je tak trochu peciválek).
"A to víš, že ty bledule rostou v Pekle?"
"V pekle?" zaujali jsme ho konečně. "Tam budou i čerti?"
"Ne čerti už tam nejsou, ale můžeš si prohlídnout, kde bydleli."
A jelo se.
Do Zahrádek to máme kousek, zaparkovat se nám povedlo, i když aut docela přibývalo, a vyrazili jsme. 
Že bude mít pár lidí stejný nápad jako my, nám bylo jasné. Ale že se na úzkých dřevěných chodníčcích pomalu nebude dát vyhnout, nás nenapadlo. 
Že je údolíčko kolem Robečského potoka vlhké a blátivé jsme si pamatovali. Ale že bláto vytvoří nerozlučnou dvojku a naším Honzíkem a ještě víc se zamiluje do psa a že ty dva tam potom nebudeme moct nechat, ale budeme je muset naložit do auta, jsme si neuvědomili.
Že když nám na zahradě už dávno kvetou sneženky, bledule i krokusy neznámená to hned, že budou kvést i v o dost chladnějších podmínkách mezi pískovcovými skalami, to nám taky uniklo.
Nedomysleli jsme ani tu část, kdy se Honzík zasekne, zklamaný, že je v pekle tolik lidí a žádní čerti, a odmítne jít zpátky k autu.
"Pojď, Honzí. Budeme si ukazovat, co kolem vidíme."
Naštěstí se chytil a hned začal.
"Bobeček." Zřejmě se tam pohybují srnky nebo zajíci. Že to dítě musí zaujmout zrovna tohle!
"Bobeček," ukazoval o pár kroků dál.
"Jéé, hovno!" 
No, měli by si to ti pejskaři po svých miláčcích uklízet. Jinak to nutí i čtyřleté dítě vypouštět z úst taková slova... :-)

Nějaké ty bledule se na druhém břehu přece jen našly
Dokonce jsme pár míjeli i na naší straně

Honzík nadšený, že tam někde za ním měli čerti vchod do pekla

Neviňátko se slovníkem dlaždiče :-)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat